Forholdet mellem Rusland og Vesten er på det laveste siden afslutningen på den kolde krig, da Rusland har stationeret titusindvis af soldater ved den ukrainske grænse.: Forholdet mellem Rusland og Vesten er på det laveste siden afslutningen på den kolde krig, da Rusland har stationeret titusindvis af soldater ved den ukrainske grænse.

Præsident Alar Karis og premierminister Kaja Kallas blev enige om, at aggression ville resultere i, at EU indfører en komplet pakke af sanktioner mod Rusland. FOTO: Eero Vabamägi

Efter at have drøftet den europæiske sikkerhedssituation med det nationale forsvarsråd, Præsident Alar Karis og premierminister Kaja Kallas var enige om, at selvom Estland ikke står over for en umiddelbar militær trussel, Ruslands truende adfærd over for Ukraines og Europas sikkerhed viser ingen tegn på deeskalering, og sagde, at aggression ville resultere i, at EU pålægger Rusland en fuld pakke af sanktioner.

Præsident Karis udtrykte beklagelse over, at vi på 102-årsdagen for Tartu-fredstraktaten skulle tænke på fredelig sameksistens mellem nationer, det er nødvendigt at tale om eskaleringen af ​​spændinger og trusler her i Europa.

»Jerntæppet etableret af Sovjetunionen eksisterer ikke længere. Endnu, som vi ser, deres ønske om at vende historien, etableret sine egne regler i Europa med våben, at svække væsentligt, er EU's enhed og NATO stadig i live," sagde præsidenten. Karis tilføjede, at Rusland er ved at være klar til at angribe Ukraine.

Både præsident Karis og premierminister Kallas udtalte, at der ikke er nogen umiddelbar militær trussel mod Estland. Imidlertid, Ruslands aggression mod Ukraine ville have sin indflydelse, og Estland er begyndt at forberede sig på det resultat. Dette kan involvere en bølge af flygtninge, cybersikkerhed, økonomiske konsekvenser eller energisikkerhed.

Estland er villig til at tilbyde Ukraine forskellig hjælp. "Dette er politisk støtte, som vi kan give. Det inkluderer også levering af våben, som der har været talt meget om, men der er også knowhow, vi kan dele med Ukraine, for eksempel vedrørende cyberforsvar,” Kallas kom med nogle eksempler.

Kallas sagde, at Estland vil blive enige med EU-medlemslandene om nye og meget strenge sanktioner, hvis Rusland skulle fortsætte sin aggression i Ukraine.

"Denne pakke af sanktioner er blevet forhandlet om på teknisk niveau. For eksempel, den amerikanske udenrigsminister sagde, at det skulle ske en aggression, det vil resultere i, at alle sanktioners moder pålægges,sagde Kallas.

National Defense Council er et rådgivende organ på præsidentkontoret. Det omfatter præsidenten for Riigikogu, statsministeren, formænd for Riigikogu National Defense Committee, Udenrigsudvalget, udenrigsministrene, forsvar, økonomiske forhold, det indre, retfærdighed, økonomiske anliggender og infrastruktur og forsvarets øverstbefalende.