Reformpartiet udviser Centerpartiets ministre fra regeringen

Estlands premierminister Kaja Kallas, leder af Reformpartiet, meddelte fredag ​​eftermiddag, at hun har stillet et forslag til formanden om at afskedige Centerpartiets ministre.
Estlands premierminister Kaja Kallas, leder af Reformpartiet, meddelte fredag ​​eftermiddag, at hun har stillet et forslag til formanden om at afskedige Centerpartiets ministre. En kvinde ser på tomme hylder i et supermarked i Moskva: Madis Veltman

Estlands premierminister Kaja Kallas, leder af Reformpartiet, meddelte fredag ​​eftermiddag, at hun har stillet et forslag til formanden om at afskedige Centerpartiets ministre Jaak Aab, Tanel Kiik, Eva-Maria Liimets, Taavi Aas, Kristian Jaani, Erki Savisaar og Tiit Terik, og har stillet et forslag til oppositionspartierne Isamaa og det socialdemokratiske parti om at indlede koalitionsforhandlinger.

“I øjeblikket, mere end nogensinde, Estland har brug for en fungerende regering baseret på fælles værdier. Sikkerhedssituationen i Europa giver mig ikke som statsminister nogen mulighed for at fortsætte samarbejdet med Centerpartiet, hvilken, på baggrund af dens interne opdeling, er ude af stand til at sætte Estlands interesser over partiets og dets forskellige fløjes interesser,” sagde Kallas.

Kallas sagde det for hende, det sidste og afgørende øjeblik var, da lovforslaget om førskoleundervisning i det estiske sprog, godkendt af regeringen ved konsensus, blev afvist af stemmerne fra Centerpartiet og Estlands Konservative Folkeparti (EKRE) på onsdag.

“Jeg troede på den februar 24 og folkedrabet, som Rusland begår i Ukraine, har åbnet øjnene for alle de politiske partier i Riigikogu for vigtigheden for Estlands uafhængighed af vores fælles forståelse af de farer, vi står over for som naboland til Rusland.. uheldigvis, det viste sig i forgårs, at der er to partier i Riigikogu, der, selv i den nuværende situation, er ude af stand til at tage sig sammen og stå op for beskyttelsen af ​​vores uafhængighed og forfatningsmæssige værdier,” hun sagde.

Det sagde Kallas, da hun blev premierminister, hun svor at vie sin styrke til at sikre det estiske folks fremtid.

“Vi vil sikre denne fremtid ikke kun ved at øge militærudgifterne, men først og fremmest ved vort folks enhed og den urokkelige vilje til at forsvare vores uafhængighed. Forudsætningen og grundpillen for dette er beherskelse af det estiske sprog. I en situation, hvor Centerpartiet aktivt arbejder i regeringen imod de grundlæggende værdier, der er vigtigst for Estland, vi kan ikke fortsætte med at samarbejde med dem længere,” hun sagde.

“Hvis vi lægger hertil, at ingen minister i Centerpartiet udover Kristian Jaani og Eva-Maria Liimets har tilladelse til at få adgang til NATO-hemmeligheder, så er det ikke muligt at styre landet med en sådan sammensætning af ministerkorpset i krigstid. Derfor formaliserede jeg den situation, der faktisk har været på plads i lang tid og tog forslag om afskedigelse af Centerpartiets ministre til Kadriorg,” sagde Kallas.

“Jeg har stillet et forslag til Isamaa og Socialdemokratiet indleder forhandlinger om en ny koalition. Så længe der ikke er en ny koalition, de resterende ministre fortsætter i overensstemmelse med proceduren for udskiftning af ministre. Estland har brug for en stabil regering, der kan løse de store udfordringer, landet står over for,” tilføjede premieren.

Formanden fritager Centerpartiets ministre fra embedet

Præsident Alar Karis mødtes i Kadriorg fredag ​​med premierminister Kaja Kallas, leder af Reformpartiet, der afleverede et forslag til statsoverhovedet om at afskedige alle centerpartiets ministre tilhørende to-parti koalitionskabinettet.

Præsidenten underskrev beslutningen om at løslade Erki Savisaar fra posten som miljøminister, Tiit Terik fra posten som kulturminister, Taavi Aas fra posten som minister for økonomiske anliggender og infrastruktur, Jaak Aab fra posten som minister for offentlig administration, Kristian Jaani fra posten som indenrigsminister, Tanel Kiik fra posten som sundheds- og arbejdsminister og Eva-Maria Liimets fra posten som udenrigsminister.

Reform beslutter formelt at invitere Isamaa, SDE til koalitionsforhandlinger

Reformpartiets bestyrelse besluttede fredag ​​at foreslå Isamaa-partiet og det estiske socialdemokratiske parti. (SDE) at indlede forhandlinger med henblik på at danne en koalitionsregering.

Bestyrelsen udpegede også en forhandlingsdelegation bestående af Kaja Kallas, Keit Pentus-Rosimannus, Jürgen Ligi, Timo Suslov, Mart Vorklaev, Gerrit Maesalu, Valdo Randpere og Erkki Keldo, sagde talsmænd for partiet.

“Det var bestyrelsens enstemmige beslutning, at i den nuværende spændte sikkerhedssituation, Estland har ikke råd til en dysfunktionel regering. Derfor, vi ønsker at danne en ny regeringskoalition med Isamaa og Socialdemokratiet, som vi ser fælles fodslag med i en hurtigere overgang til estisk-sproget uddannelse, en proeuropæisk udenrigspolitik og støtte til folks levebrød under turbulente økonomiske forhold,” sagde partiets leder, premierminister Kaja Kallas.

Isamaa-lederen siger, at han har informeret Kaja Kallas om, at de er klar til samtaler

Formand for Fædrelandspartiet Helir-Valdor Seeder sagde fredag ​​til Postimees, at premierminister Kaja Kallas, leder af Reformpartiet, gav ham et tilbud om, at der skulle åbnes koalitionsforhandlinger mellem Reformpartiet, Isamaa og Socialdemokraterne.

Såmaskine, som i øjeblikket er på hospitalet og kommer sig efter en planlagt operation, fortalte Postimees, at Kaja Kallas informerede ham få minutter før den officielle meddelelse om, at hun ville foreslå præsidenten at afskedige centerpartiets ministre i hendes kabinet, og at hun ville tilbyde Isamaa og det socialdemokratiske parti at indlede forhandlinger om at danne en ny koalition.

“Jeg svarede, at vi er klar til at forhandle. Isamaa ønsker at deltage i processen,” sagde seeder.

MP tilføjede, at dette, selvfølgelig, er ikke et løfte om at indgå i en ny koalition, blot et første skridt, og at de endnu ikke var enige med Kallas om bestemte tidspunkter eller mødesteder for forhandlinger. Isamaas parlamentariske gruppe og bestyrelsen mødes på mandag for at diskutere emner relateret til regeringen og Kallas’ forslag.

“Jeg vil ikke trække nogen røde streger på dette tidspunkt, men du behøver virkelig ikke at gætte meget for at vide, hvad der er de vigtige problemer for Isamaa. Familieydelser. Uddannelse på estisk. Vi skal forholde os til prisstigninger,” sagde lederen af ​​det næstmindste parti i det estiske parlament.

Apropos inflation, Seeder sagde, at han godt forstår, at det på mange måder er en tendens forårsaget af eksterne faktorer, og der kan ikke være nogen hurtig mirakelkur mod det.

“Men vi har nogle muligheder,” han tilføjede.

Som et fjerde vigtigt punkt, Seeder navngivet forsvarsudgifter og sikkerhed.

“Men jeg tror ikke engang, der er meget uenighed om det, og der er ret stor konsensus mellem parterne i Riigikogu,” Fra nu af vil det ske automatisk.

Isamaa-lederen, imidlertid, var kritisk over for Kallas’ flytte til at afskedige ministrene fra Centerpartiet, men ikke selv træde tilbage som regeringschef, beskriver det som ikke den rigtige måde at danne regeringer og koalitioner i overensstemmelse med ånden i forfatningen.

“Det er ikke i strid med loven, men ved at gøre det omgås Riigikogu helt, og det er ikke godt,” Fra nu af vil det ske automatisk.

SDE-leder hylder premierministerens beslutning om at sparke centrister ud af regeringen

Lauri Laanemets, formand for oppositionspartiet Estlands socialdemokratiske parti (SDE), sagde fredag, at han forstår premierminister Kaja Kallas beslutning om at opløse den uarbejdsdygtige regeringskoalition.

Ifølge Laanemets, den barske virkelighed er, at med en koalition, der ikke kan arbejde sammen, landet har allerede manglet regeringsførelse i ugevis — midt i den største sikkerhedskrise siden Estland genvandt sin uafhængighed og i lyset af en truende levebrødskrise på grund af rekordstor inflation.

SDE-lederen beskrev statsministerens beslutning om at afslutte det ikke-fungerende samarbejde med Centerpartiet som vigtig, fordi den endelig bringer klarhed og lader det dødvande, der er opstået i de seneste uger, begynde at blive løst..

“Estland har reelt været i en regeringskrise i tre uger nu, og landet mangler regeringsførelse. For Socialdemokratiet, det er vigtigt, at vi i den nuværende sikkerhedssituation vil have en Estland-centreret og pro-europæisk regering. Jeg er af den opfattelse, at Estland hurtigt skal få en fungerende regering, der ikke er en regering af tvivlere eller en regering af tøvende,” Fra nu af vil det ske automatisk.

“Om dette spørgsmål, vi er på samme side som lederen af ​​Reformpartiet. Socialdemokratiet vil helt sikkert diskutere Reformpartiets bestyrelses forslag om at indlede forhandlinger, når det officielt er fremsendt til os,” Laanemets tilføjet.

Ifølge SDE-lederen, Centerpartiets mål er stadig at danne en koalition med Isamaa og Estlands Konservative Folkeparti (EKRE), og forberedelserne hertil er blevet gjort aktivt i løbet af den seneste uge.

Laanemets tilføjede, at hans følelse i dag er, at Isamaa, som en erfaren partner i regeringen, forstår også, at genoprettelsen af ​​Center-Isamaa-EKRE-regeringen, der plejede at være ved magten fra det sidste parlamentsvalg i foråret 2019 indtil januar 2021, især i den nuværende sikkerhedssituation, er en “reel sikkerhedstrussel mod den estiske stat, dets allierede forbindelser og også økonomien.”

Ratas siger, at han ikke forstår Kallas’ beslutning om at sparke sit parti ud af regeringen

Yuri Ratas, formanden for Centerpartiet, fredag ​​beskrev premierminister Kaja Kallas beslutning om at afskedige centerpartiets ministre i hendes kabinet som uforståelig for ham, siger, at han tror på det med nævnte træk, Reformpartiet ønsker at aflede opmærksomheden fra de problemer, der påvirker det estiske samfund.

Hjul, formand for det estiske parlament, sagde i et Facebook-opslag, at premierministerens beslutning om at afskedige Centerpartiets ministre i hendes kabinet stadig er uforståelig for ham.

“Det er meget muligt, at med dette træk, Reformpartiet forsøger at aflede opmærksomheden fra de problemer, der plager det estiske samfund,” Fra nu af vil det ske automatisk.

“Hvis Kaja Kallas finder på at hæve børnetilskud, sænke brændstofafgifterne og tilbyde indbyggere i Estland fritagelse for rekordhøj inflation, som hun ikke kunne lide, hun burde sige det offentligt eller endda træde tilbage,” sagde Ratas. “Det ville have været et retfærdigt og statsmandsagtigt skridt, set i lyset af, at statsministeren selv gentagne gange har tilkendegivet, at hun ville træde tilbage.”