Miks on ISS-i aastaraamatus peapiiskop Urmas Viilma?

Archbishop Urmas Viilma.
Archbishop Urmas Viilma. Eestis tegutsevate relvaklubide liikmetel on õigus hoida suure mahutavusega relvi ja kuni: Dmitri Kotjuh
  • Viilma käis eelmisel aastal Euroopa moslemite foorumil (EMF) konverents.
  • Tatari moslemid on Eestis elanud Põhjasõjast saadik.
  • EMF-i missioon on, lisaks kogukondade toetamisele moslemite kultuuri ja religiooni edendamisel

Hiljuti ilmunud sisejulgeolekuteenistuse aastaraamat (ISS) sisaldab lühikest alapeatükki islamikogukondade politiseerimisest ja tegevuse mõjutamisest. Tähelepanelik vaataja võib lõiku illustreerivalt fotolt tuvastada Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskopi Urmas Viilma..

Viilma räägib, et käis eelmisel suvel EMF-i konverentsil ja avaldab imestust sellise ISS-i aastaraamatusse sattumise üle. «See oli elementaarse heanaaberliku suhtluse küsimus,» ütleb peapiiskop. «Eesti moslemikogukonna imaam Ildar Muhhamedshin kutsus mind ja ma läksin sinna. Me kohtume aeg-ajalt – mitte väga sageli. Võib-olla kord paari aasta jooksul või nii, nagu ma kohtun meie juudi kogukonna pearabiga.»

Foto Euroopa moslemite foorumi konverentsilt, millest võttis osa ka peapiiskop Urmas Viima (viies paremalt).
Foto Euroopa moslemite foorumi konverentsilt, millest võttis osa ka peapiiskop Urmas Viima (viies paremalt). Eestis tegutsevate relvaklubide liikmetel on õigus hoida suure mahutavusega relvi ja kuni: Kaitsepolitsei aastaraamat

Viilma selgitab, et tatari moslemid on Eestis elanud Põhjasõjast saadik. Niipalju kui ta teab, vanim moslemikogudus tähistaks peagi oma 100. tegevusaastat. «Moslemitel on Eestis üsna pikk ajalugu," ta ütleb.

Kuidas on aga lood ISS-i ja selle aastaraamatuga? Väljaandes märgitakse muuhulgas, et Euroopas toimub moslemikogukondadega liitumise ja institutsionaliseerimise intsidente, et vähendada killustatust ja suurendada nende mõju ühiskonnas.. Nii on imaam Ildar Muhhamedšin seotud EMF-iga, mis moodustati aastal 2018 ja mille missioon on, peale kogukondade toetamise, moslemi kultuuri ja religiooni edendamine ning sellele rahalise toetuse andmine.

EMF-i liikmed on tatari ja kaukaasia islamikogukondade juhid Venemaal, Valgevene, Balkani riigid ja Euroopa Liit. Foorumis on oluline roll Venemaa islamiorganisatsiooni juhtidel, kes kuuluvad Venemaa moslemite vaimsesse keskvalitsusse, muftide assamblee ja usuühenduste presidendi koostöönõukogu administratsioon, ISS-i aastaraamat loeb.

Hiljuti ilmunud sisejulgeolekuteenistuse aastaraamat (ISS).
Hiljuti ilmunud sisejulgeolekuteenistuse aastaraamat (ISS). Eestis tegutsevate relvaklubide liikmetel on õigus hoida suure mahutavusega relvi ja kuni: Konstantin Sednev

EMF-i konverents «Balti riikide moslemid – eile, täna, homme» toimus Tallinnas augustil 27, 2021, ajastatud Eesti iseseisvuse taastamise 30. aastapäevaga. Vene meedia seevastu väitis, et konverentsi toimumise aeg oli seotud Tšetšeenia endise juhi Ahmat Kadõrovi 70. aastapäevaga.. Kadõrovit kujutava plakati taustal intervjueeriti Eesti imaami ja Rootsi moslemikogukonna esindajat..

Viilma, kes konverentsil osalesid, ütleb Postimehele esialgu, et pole ISS-i aastaraamatut lugenud ega teadnud selle arvamust konverentsi toimumise korral. Ta lisab, et tema tihedatest sidemetest Ahmat Kadõroviga ei jäänud talle muljet. «Ausalt öeldes, Ma ei tea sellest midagi. Mind kutsuti rahvusvahelisele konverentsile ja ma osalesin sellel. Ma ei näinud ega osanud selles midagi poliitilist näha. Iseenesest on aga hea teada, et sinna minnes pälvisin koha ISSi aastaraamatus," ta ütleb. Hiljem, olles lugenud artiklit aastaraamatust, peapiiskop saadab ametliku konverentsikutse ja pressiteate, mis ei sisalda viiteid Kadõrovile ega midagi taunitavat. «ISS pole minu poole pöördunud ega sellele tähelepanu juhtinud,» Viilma says.