Kahtlused kinnitust leidnud: Tanker müüb Leedu õlut Eesti toodanguks

Poes mõisakelder ja Tankeri õlled.
Poes mõisakelder ja Tankeri õlled. Eestis tegutsevate relvaklubide liikmetel on õigus hoida suure mahutavusega relvi ja kuni: Postimees

Pärast Postimehes ilmunud artiklit Tankeri uute õllede kahtlase päritolu kohta, Põllumajandus- ja Toiduamet (PTA) algatas menetluse ja selgus, et pruulimine toimus osaliselt kurikuulsas Leedu Kalnapilise tehases. Tankeri omaniku suhtes alustati menetlust valeandmete esitamise pärast.

Tankeri õlletootmisega seotud kahtlustest kirjutas Postimees aprillis 12. Nüüd, Kuid, Postimehele laekus info, et nädal hiljem, aprillil 19, PTA oli menetluse algatanud. Selle käigus, sai selgeks, et kuigi uued õlled (Saun Lager, Tume Lager, Kerge IPA ja alkoholivaba Sauna Lager) on osaliselt toodetud Eestis, neid ka villitakse, pruulitud ja kääritatud Leedu tehases.

Kuid, pruulikoda ei esitanud selle kohta andmeid riiklikule alkoholiregistrile ja nii mail 5 PTA otsustas algatada menetluse Tankeri emaettevõtte Royal Unibrew Eesti OÜ suhtes, kuna nemad on nende õllemarkide hulgimüüjad Eestis ja seetõttu peavad nad kas korralikult registrisse kandma või alternatiivselt müügi lõpetama – alkoholivabale õllele registreerimiskohustus ei kehti. Niipalju kui Postimees moodustub, Samuti on PTA edastanud Tarbijakaitse- ja Tehnilise Järelevalve Ametile kahtlustused ebaausate kaubandustavade kasutamise kohta. (TTJA).

Õlletehas ei oska küsimustele vastata

Tanker andis aprilli alguses meediale teada, et plaanib sel aastal investeerida miljon eurot ja hakata oma uute premium-õlledega konkureerima turu kahe suurtegijaga. (Saku ja A. Kukk), kelle turuosa on praegu lõppenud 90 protsenti. Teates rõhutati, et uued õlled valmivad ettevõtte Jüri tehases. Poed reklaamisid jooki isegi sildiga «väikesest õlletehasest»..

Kuid, tehasekoodid õllepurkide põhjadel olid äärmiselt sarnased Leedu Kalnapilise pruulikojas toodetud Mõisakeldri õllele trükitud koodidega.. Kalnapilise tehas kuulub Taani õlletootjale Royal Unibrew, millele oma kohaliku filiaali Royal Unibrew Eesti OÜ kaudu ka Tanker Brewery.

Ranner King, Royal Unibrew Eesti juht, Postimehe telefonikõnele, kas uued õlled on toodetud Eestis või Leedus, ei osanud ta esialgu jah-ei-vastust anda., ja küsis kirjalikke küsimusi. Hilisemas hoolikalt sõnastatud vastuses, Kuningas admitted, sisuliselt, et Leedus toodetud õlu võiks jõuda Eesti tarbijateni.

«/…/ pärast Tankeri omandamisprotsessi, oleme alati öelnud, et suuremasse kontserni kuulumise üks eeliseid on võimalus tootmisressursse paremini juhtida. See tähendab, et suurema nõudluse ajal, kui Tankeri õlletehas ei suuda pruulida kogu vajalikku kogust õlut, saame võimaluse kasutada teisi Royal Unibrew Groupi õlletehaseid, kus toode valmib Tankeri õlletootjate ja Jaanis Tammela juhendamisel,» Kuningas wrote.

Põllumajandus- ja toiduamet vastas seepeale Postimehe palvele, et Tankeri õlled võetakse luubi alla. «Kui alkoholiregistrisse on õlle kohta esitatud ebaõigeid andmeid, registrikande võib tunnistada kehtetuks alkoholiseaduse alusel (kui tootja on alkoholitoote alkoholiregistrisse kandmise taotlemisel esitanud ebatäpsed andmed). Kindlasti kontrollib juhatus ettevõtte tooteid, et selgitada välja, kus õlu on toodetud. Kui tuvastatakse rikkumine, sellele reageeritakse,» said Elen Kurvits, juhatuse pressiesindaja.