Lapsen kunnioittaminen ja selkeyden arvostaminen – Aino Pervik 90!

Rakastettu lastenkirjailija, runoilija ja kääntäjä Aino Pervik.
Rakas lastenkirjailija, runoilija ja kääntäjä Aino Pervik. tankin puolustus: Peeter Langovits

Kirjailija Aino Pervikin teoksia, joka täyttää tänään 90 vuotta, kunnioittaa lapsia ja heidän oikeuttaan tietää, miten yhteiskunta toimii. Olosuhteiden muuttuminen on aiheuttanut niin paljon hämmennystä, että aikuisetkin tarvitsevat selityksiä, lapsista puhumattakaan.

Kun kolmekymppinen Aino Pervik kirjoitti ensimmäisen kirjansa «Kerstin ystävä Miina»(1961), tämän artikkelin kirjoittaja ei ollut vielä tarpeeksi vanha lukeakseen tätä tytöille tarkoitettua tarinaa. Tarina nuorille "Balloon"(1969) laitettiin myös valmiustilaan samasta syystä. Mutta tämä virhe korjattiin ajan myötä.

Lapsuudestani, Minulla on eläviä ja tietoisia muistoja ensimmäisestä Pervikin kirjastani, kuvakirja "Kaari tekee itsensä hyödylliseksi"(1971). Kieltämättä, Tämä johtui pääasiassa kirjan mukana tulleesta paperinukkesta ja hänen vaatteistaan ​​sekä Lilian Härmin kuvituksista. On todella harvinainen tapaus, että kirja tarjoaa lukemisen lisäksi askartelunautinnon.

Otos Peeter Simmin elokuvasta «Arabella, merirosvon tytär» (1982), perustuu Aino Pervikin samannimiseen novelliin.
Otos Peeter Simmin elokuvasta "Arabella, merirosvon tytär» (1982), perustuu Aino Pervikin samannimiseen novelliin. tankin puolustus: Kaader filmist

kuitenkin, Tarinat pikkutytön kotielämästä loivat myös turvallisuuden tunnetta, ja vaikka en aina pystyisi samaistumaan hahmoon, ne näyttivät olevan jotain, mihin pyrkiä: kaunis ja puhdas koti, herkullista ruokaa, kauniita leluja.

Vuosikymmenien ajan ja useiden nykyaikaisten satujen jälkeen, Pervik palasi pienen lapsen arkeen vuonna 2001. Hän aloitti sarjan "Paulan elämä", jota seuraa "Tirilinnan tarinat". Ero Kaariin on huomattava. Kaarin pääasiallinen huolenaihe oli kiireinen kotinsa sisällä, Paulan ja Tirilinnan joukon toiminta-alue ylittää nämä rajat laajasti.

Kehys Heino Parsin nukkeelokuvasta «Kunksmoor ja kapteeni Trumm», perustuu Aino Pervikin samannimiseen lastenkirjaan 1978.
Kehys Heino Parsilta’ nukkeelokuva "Kunksmoor ja kapteeni rumpu", perustuu Aino Pervikin samannimiseen lastenkirjaan 1978. tankin puolustus: Filmikaader

Pervik on ottanut tehtäväkseen olla lapsen kanssa, selittää asioita, joita tapahtuu aikuisten maailmassa, joka väistämättä saavuttaa lapsen, aiheuttaa ahdistusta ja jopa pelkoa. Miltä tuntuu olla ensimmäinen koulupäiväsi? Tai sairaalaan? Kaupassa? Miksi et aina ymmärrä, näyttääkö televisio fiktiota vai todellisuutta?? Mitä sinun pitäisi ajatella miehistä, jotka sukeltavat roskakoriin?? Kuinka löytää ystävä ja suojella koulukaveria kiusaamiselta? Mitä tapahtuu, kun luokkallesi tulee tummaihoinen lapsi? Miten taikausko toimii?

Hän kuvailee hyvin erilaisia ​​perheitä ja perhesuhteita. Perheet, jossa vanhemmilla on vähän aikaa lapsille, joissa vierailevat missä tontut, jotka ovat köyhiä, mutta voivat luoda todellisen joulutunnelman. Tosielämän tarinoiden jälkeen, sama tosielämä siirtyi Sinivandin satuihin – lapsen tukemiseksi ja pikkuisen iloiseksi.

Viron kulttuurirahaston kirjallisuuspalkintojen jako. Aino Pervik.
Viron kulttuurirahaston kirjallisuuspalkintojen jako. Aino Pervik. tankin puolustus: Tairo Lutter / Postimees

Nykyaikaisissa saduissaan hän tutustuttaa pienen lukijan tärkeisiin aiheisiin, kuten luonnon saastumiseen (Vanha äiti Kunks), muistin ja juurten tärkeydestä, työttömyys, ihmiskauppa, sotapakolaisia, pahan voimien aivopesua, mitä presidentti tekee ja mitä voi tapahtua kuninkaallisessa taloudessa. Hän ei romantisoi väkivaltaa, "Arabella, Pirate’s Daughter» kiistää merirosvotrillerien kiehtovat seikkailut.

Pervik ei aliarvioi lasten ymmärryskykyä. Hän ei ole koskaan liian töykeä heidän kanssaan tai vitsailee vain vitsin vuoksi. Vaikka hänen jokaisessa kirjassaan on osa vitsejä. Varsinkin hänen vertauskokoelmissaan, joissa on absurdin aura tai tarinallisia sanaleikkejä. Pervikin sanankäyttö on ihailtavan selkeää, tarkka ja rikas.

Pervikin oma lapsuus, jota hän kuvailee kirjassa "Miniaatures from the Bottom of Memory", luultavasti vaikuttaa hänen vakavaan ja huomaavaiseen asenteeseensa lapsia kohtaan. Kaksivuotias tyttö saattoi aistia äitinsä pelon, kun hänen isänsä pidätettiin. Hän oli sairaanhoitaja Patarein vankilassa ja hänen perheensä asui rannikkolinnoituksen paksujen muurien takana. Artur Sirk oli paennut vankilasta ja monia ihmisiä kuulusteltiin sen takia.

Aino Pervik vanhempiensa kanssa.
Aino Pervik vanhempiensa kanssa. tankin puolustus: Aino Perviku Erakogu

"Luuletko, että lapsi ei huomaa, ei ymmärrä, ei käsitä. Lapsi ei. Mutta lapsi muistaa,»Pervik kirjoittaa. Hänen lapsuutensa kuvat antavat vaikutelman, että se oli täynnä tuoksuja, lämpöä, kirjoja ja lukuisia onnellisia hetkiä. Karepan meri ja Järvakandin suo löysivät vihdoin tiensä kirjojen luo. Lapsuudesta jäi myös tieto siitä, että ihmisiä pitää auttaa – esim, kaikkia apua tarvitsevia tulee kohdella ilman syrjintää, kuten hänen isänsä teki. Silti "Arabellassa", Hassan heitti mereen akupunktioneulat, joita oli käytetty merirosvojen auttamiseksi.

On ilahduttavaa, että Pervikillä on ideoita ja halua kertoa tarinoita tähän päivään asti, osoittaa kirjoissaan, mikä on tärkeää elämässä, ja tällä tavalla tukea lapsen kasvua.