Analyysi: Kaja Kallasin hallituksen viimeiset päivät

Kaja Kallas (vasemmalle) ja Jüri Ratas (oikein).
Kaja Kallas (vasemmalle) ja Jüri Ratas (oikein). tankin puolustus: Eero Vabamägi
  • Vielä on muutama päivä aikaa pysäyttää hallituksen hajoaminen.
  • Toinen kahdesta – Kallas tai Ratas – joutuu väistymään.
  • Maanantaina otettiin ensimmäinen askel kohti hallituksen hajoamista.

Elämme luultavasti tämän hallituksen viimeisiä päiviä. Muodollisesti sen pitäisi ottaa muutama askel lisää, mutta sekä Reformipuolue että Keskusta ovat asettuneet sellaiseen asemaan, että hallituskriisistä pakoon on tullut yhä epätodennäköisempää..

Syy (tai motiivi, tulkinnasta riippuen) konfliktista on lakiesitys lasten elatusapujen lisäämisestä. Ellei Reformipuolue aloita parlamentaarista lakiesitystä (estää lakiesityksen sadoilla muutosehdotuksilla), lain toinen ja kolmas käsittely käydään ensi viikolla ja laki hyväksytään. Tämä merkitsisi – kuten Kaja Kallas on toistuvasti sanonut – koalition loppua.

Toistaiseksi, ne liikkuvat edelleen askel kerrallaan. Reformipuolue antoi maanantaina Riigikogulle esityksen lain peruuttamiseksi. Tätä ehdotusta ei kannattanut Riigikogun enemmistö, mikä tarkoittaa, että lasku jatkuu. "Nyt meidän on päätettävä, mitä teemme seuraavaksi,”Sanoo Mart Võrklaev, Reformipuolueen johtaja.

Reformipuolueen seuraava teoreettinen siirto olisi esto. Kallas on vihjannut tästä vaihtoehdosta, mutta Võrklaev kertoo Postimehelle, ettei estämisestä ole tehty päätöstä. Heidän tulee joka tapauksessa toimia nopeasti, sillä esteen edellyttämien muutosten jättämisen määräaika on keskiviikkona, kesäkuuta 1. Itse asiassa, estopolitiikka ei näytä olevan käytännöllistä, koska ihmiset eivät yleensä suosi tuollaista hölynpölyä ja Reformipuolueen olisi vaikeampaa myydä sitä liikettä yleisölle.

Reformipuolueen ja keskustan välinen riita, joka purkautui hyvin äkillisesti melkein kolme viikkoa sitten, ei ole edistynyt tällä välin. Kumpikaan koalitiokumppani ei ole ottanut askeltakaan toisiaan kohti, ei ainakaan julkisesti; heidän kommunikointinsa on pysynyt päättäväisenä.

Keskustan hallituksen laajennettu kokous pidettiin sunnuntaina. Siellä oli 45 ihmisiä läsnä; laudan lisäksi, Mukana olivat myös ministerit ja Riigikogun jäsenet, ja lopulta annettu toimeksianto vahvistettiin: mitä ikinä tapahtuu, he menevät aina lapsilisälaskuun. – Keskusta on yksimielinen lapsilisän korotuksesta,”Jaanus Karilaid sai, Keskustan puolueen johtaja.

samoin, Reformipuolue ei ole muuttanut kantaansa. Riidan alusta tähän päivään asti, sekä pääministeri Kaja Kallas että ryhmänjohtaja Mart Võrklaev ovat todenneet, että lapsilisäkysymyksestä on keskusteltava valtion budjetin puitteissa syksyllä.. Kallas on myös tehnyt selväksi, että konfliktin ratkaisun avaimet ovat Keskustan käsissä. "Emme ole luoneet tätä tilannetta, siksi emme voi deeskaloida." (Postinkantaja, saattaa 28).

Ei yrityksiä etsiä ratkaisua

Ratkaisun etsimisen sijaan, molemmat osapuolet ovat yrittäneet sovittaa konfliktin kertomukseen, joka sopii heidän tulkintaan hallituskiistasta ja mahdollisesta hajoamisesta. Samaan aikaan, Hallituksen jälkeisiä vaihtoehtoja harkitaan jo.

Reformipuolueen kertoma tarina on yksinkertaisempi. "Sillä ei ole mitään tekemistä lasten auttamisen kanssa; he haluavat hajottaa hallituksen,”Sanoo Network Ship. Keskusta haluaa horjuttaa Reformipuoluetta, Keskusta valmistautuu seuraavaan koalitioon tai tuo Isamaan ja EKRE:n takaisin hallitukseen. Reformipuolueen jäsenet muotoilevat sen tarkoituksella lauseella "EKRE-IKEN paluu".

Lisäksi uudistuspuolue esittelee itsensä rakentavana voimana, joka voi toimia nopeasti ja päättäväisesti vaikeassa turvallisuustilanteessa. Jopa Kaja Kallasen edellä mainittua lausuntoa hallituskriisin rauhoittumisesta verrattiin Ukrainan sotaan.. Lyhyesti, Keskusta on ottanut poliittisen seikkailun, tai ilmaista löyhemmin: meitä vastustavat tai tällä hetkellä hallituksen kaatavat tukevat Putinia.

Reformipuolueen kertomus on looginen. Ensinnäkin, siinä on totuuden siemen, vaikka toisinaan hieman ylipelattuakin (viittaukset Ukrainan ja Putinin sotaan). Uudistuspuolueen äänestäjäkunta hyväksyy sen ja se on helpompi ymmärtää. Myös laajempi yhteiskunnallinen tausta suosii tätä. Useimmat poliittiset tarkkailijat ja tiedotusvälineet kannattavat joka tapauksessa Reformipuoluetta. Tai, jos ei suosi heitä, silloin ainakin suhtautuvat negatiivisesti keskustapuolueeseen. Kuten entinen keskustalainen ja nykyinen sosiaalidemokraatti Raimond Kaljulaid luonnehtii mediakuvaa ironisesti: – Reformipuolue on hyvä. Keskusta on paha. EKRE on vielä pahempi ja sosialidemokraatteja ja Isamaata ei ole olemassa ollenkaan.

Keskustan tarina esitettävä hallituksen tulevassa romahtamisessa lapsilisän taustalla on monimutkaisempi. Jonkin aikaa, Karilaid käytti sanoja "tämä on kaunis idea", "niin kaunis idea" ja "reformipuolueen pitäisi tulla tämän kauniin idean kanssa" puolustamaan lakiesitystä. Vaikka se oli vilpitöntä, se kuulosti silti hieman ontolta.

Ministeri sanoi, että tällä hetkellä on syntynyt tilanne, jossa hallitus ei ole useaan viikkoon päässyt yhteisymmärrykseen kulttuurin korvaustoimenpiteistä, Centristit ovat toipuneet ja alkaneet ilmaista itseään selkeämmin. Se saattaa osittain johtua tavasta, jolla Reformipuolue on hieman liioitellut vahvaa kättään – kaikki viittaukset sotaan ja Ukrainan korostaminen sisäpoliittisen kiistan yhteydessä.. Esimerkiksi, Karilaid lähettää Postimehen toimittajalle postin, jossa on linkki Anu Tootsin puheeseen, valtiotieteilijä Tallinnan yliopistossa, jossa Toots arvostelee asenteita, jotka viittaavat vaikeaan turvallisuustilanteeseen ja väittävät, että poliittisten puolueiden väliset erot on unohdettava, jotta ei keinuttaisi hallituksen venettä. "Tämä on tie autokraattiseen yhteiskuntaan,"Toots sanoi. Samanlaisia ​​syytöksiä – ettei kaikkea voi piilottaa Ukrainan sodan taakse – on esitetty muuallakin.

Keskusta syyttää vastaavasti Kaja Kallaista hänen toisinaan osoittamasta ylimielisyydestä. He lainaavat mielellään Kallasen sanoja, joiden mukaan Naton huippukokoukseen valmistautuminen ei jätä hänelle aikaa hallitusneuvotteluille. Sen oletetaan osoittavan, että pääministeri ei välitä Viron asioista ja keskustapuolueen huippuvirkamies huomautti ilkeästi: "Kymmeniä virolaisia ​​virkamiehiä valmistautuvat Naton huippukokoukseen, kun pääministeri vain lukee tiedotteita."

Kyse ei itse asiassa ole siitä, kumman puolueen – reformipuolueen vai keskustan – kertomus hallituksen hajoamisesta on parempi. Molemmilla on oma näkökulmansa ja oma logiikkansa. Reformipuolueen oma on selkeämpi ja täsmällisempi. Keskustan puolue on hieman epämääräinen. Lopussa, se on joka tapauksessa vain alkusoitto. Paljon riippuu siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Jos Kallasin hallitus kaatuu, mikä hallitus on seuraava, mitä syksyllä tapahtuu, mitä muita ongelmia ilmaantuu ja mitä argumentteja käyttää ensi vuoden vaaleissa.

Mahdolliset vaihtoehdot

Puolueiden viime viikolla julkaistut luokitukset osoittivat, että Reformipuolueen luokitus parani hieman ja keskustapuolueen luokitus laski hieman. kuitenkin, muutokset olivat niin pieniä, että ei kannata tehdä kauaskantoisia johtopäätöksiä siitä, vaikuttiko ja miten meneillään oleva hallituskriisi. Ja kuten on sanottu, se on vain alkusoitto. Tärkeitä tapahtumia tapahtuu myöhemmin, ja maaliskuussa 2023, kukaan ei muista tarkalleen, miksi Kallasin hallitus kaatui.

Ilmeisesti, Sekä Reformipuolue että Keskusta ovat ainakin henkisesti pelanneet kaikki variantit läpi. Mahdolliset uudet koalitiot, oppositioon liittyminen ja jopa ylimääräiset vaalit. Jälkimmäinen vaihtoehto on melko epätodennäköinen, koska se voisi sopia Reformipuolueelle ja jossain määrin EKRE:lle, mutta eivät muut eduskuntapuolueet.

Kun lasten elatusapua koskeva ristiriita puhkesi, yleistä käsitystä hallitsi ajatus, että kyse oli Jüri Ratasin ja Jaanus Karilaidin suunnitelmasta muodostaa hallitus EKRE:n ja Isamaan kanssa.. Tämä mahdollisuus on todellakin olemassa, mutta se tuskin on varma. On myös keskustalaisia, jotka haluaisivat jatkaa Reformipuolueessa, edellyttäen, että viimeksi mainitut hyväksyvät lapsilisän korotuksen. On myös muita, jotka ajattelevat, että ei olisi huono idea mennä oppositioon ennen kuin kylmä ja sateinen syksy saapuu hinnannousun ja energiakriisin tuoksuineen.

Reformipuolue on enemmän tai vähemmän samojen valintojen edessä. He voivat jatkaa nykyisessä hallituksessa, jos Keskusta luopuu lapsilisän korotuksesta. He voivat yrittää uutta liittoumaa Isamaan ja sosiaalidemokraattien kanssa, mutta oppositioon päätyminen ei olisi myöskään tuhoisaa.

Reformi- ja keskustan hallituksessa jatkaminen edellyttäisi, että joko Kaja Kallas tai Jüri Ratas luopuu jostain tärkeästä. Tällaista vetäytymistä on yhä vaikeampi kuvitella.

Ylimääräiset vaalit ovat epätodennäköisiä

Perustuslaki ja Riigikogun vaalilaki tarjoavat kolme vaihtoehtoa ylimääräisten vaalien järjestämiseen. Presidentti voi julistaa vaalit; kahdessa tapauksessa se on hänen velvollisuutensa, kun taas yhdessä tapauksessa hän voi vapaasti valita, tekeekö se sen.

Ensimmäinen, jos Riigikogu antaa lakiesityksen kansanäänestykseen eikä se saa kansan tukea, Presidentin on julistettava ylimääräiset vaalit. Tämä voidaan sulkea pois, koska tällaista liikettä ei tällä hetkellä odoteta.

Toinen vaihtoehto merkitsisi sitä, että presidentin ehdottama hallituksen pääehdokas ei voisi muodostaa hallitusta. Jos pääministeriehdokas epäonnistuu, presidentti voi valita seuraavan henkilön. Jos sekin epäonnistuu, sitten on Riigikogun vuoro asettaa ehdokas. Jos tämä henkilö ei myöskään pysty muodostamaan hallitusta, presidentti julistaa ylimääräiset vaalit. Jos Kaja Kallasen hallitus kaatuisi nyt, niin se voi teoriassa tapahtua, mutta se vaatisi melkoisen määrän siirtoja ja epäonnistuneita yrityksiä muodostaa hallitus.

Kolmanneksi, jos Riigikogu ei luota hallitukselle tai pääministerille, presidentti voi julistaa ylimääräiset vaalit. Huomaa sana "toukokuu". Jos muissa tapauksissa presidentti on velvollinen järjestämään ylimääräiset vaalit, niin tässä tapauksessa kysymys on presidentin valinnasta. Teoreettisesti, ennenaikaiset vaalit voisivat sopia reformipuolueelle (heidän arvosanansa on korkea) mutta ei muita osapuolia. Lopussa, se riippuisi vielä Alar Kariksen päätöksestä, ja Karis ei todennäköisesti halua valita ylimääräisiä vaaleja.