Viron tuomioistuin tuomitsi pitkän vankeustuomion naiselle vakoilusta Kiinan hyväksi

Gerli Mutso.
Gerli Mutso. tankin puolustus: Erakogu

Harjun lääninoikeus tuomitsi perjantaina Gerli Mutson kahdesta valtiovastaisesta rikoksesta ja yhdestä huumerikoksesta ja tuomitsi hänet kahdeksan vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen..

Oikeus katsoi, että syytteet 42-vuotiasta, mukaan lukien salaliitto Viron tasavaltaa vastaan, osallistuminen Viron tasavallan vastaiseen tiedustelutoimintaan ja niiden tukeminen, ja pienten huumemäärien laiton käsittely, oli täysin perusteltu tuomioistuimessa tutkituilla todisteilla.

Tuomioistuimelle esitetyt todisteet eivät jättäneet perusteltua epäilystä siitä, että Mutso loi tietoisesti Viron tasavaltaa vastaan ​​suunnatun suhteen Kiinan kansantasavallan tiedustelupalveluun tarkoituksenaan auttaa viimeksi mainittua.. Hän osallistui myös Viron vastaiseen tiedustelutoimintaan ja tuki sitä.

Oikeuden mukaan, on todettu, että Mutso sai yhteensä vähintään 21,607.52 euroa vastineeksi toimistaan, joka sisälsi sekä taloudellisia palkkioita että muita etuja.

Mitä tulee rikoksiin valtiota vastaan, tuomioistuin päätti koventaa syyttäjän vaatimaa rangaistusta ja tuomita Mutson neljäksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen Viron tasavaltaa vastaan ​​tehdystä salaliitosta., kahdeksan vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen Viron tasavaltaa vastaan ​​tehdystä tiedustelutoiminnasta ja sen tukemisesta, ja kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen huumausainerikoksesta. Käräjäoikeuden mielestä, oli perusteltua katsoa kevyemmät lauseet raskaammilla, ja siten suoritettava rangaistus on kahdeksan vuotta ja kuusi kuukautta ehdotonta vankeutta.

Oikeus totesi, että rangaistus on Mutson persoonaan ja hänen syyllisyytensä laajuuteen nähden sopiva, ja se on myös oikeusjärjestyksen suojelemisen edun mukaista. Tuomion määräämisessä, Tuomioistuin otti huomioon sen, että Mutsolla ei ollut aikaisempaa tuomiota, Mutta se, hänen tietoisen toimintansa vuoksi, hänen motiivinsa rikokseen ja tekojensa kestosta, ei voida sanoa, että tämä oli millään tavalla satunnainen episodi syytetyn elämässä. Se oli tahallinen ja jatkuva teko, joka saatiin loppumaan lainvalvontaviranomaisten väliintulon myötä, tuomioistuin sanoi.

Käräjäoikeus määräsi myös Mutson maksamaan rikosoikeudellisen hyödyn valtion kassaan 21,607.52 mikä näennäisesti nostaa korkeasti koulutetun kulttuurityöntekijän minimin kokonaan, jonka hän oli käyttänyt, eikä sitä siksi voitu takavarikoida, sekä menettelykulut 2,649 mikä näennäisesti nostaa korkeasti koulutetun kulttuurityöntekijän minimin kokonaan.

Media on aiemmin kertonut, että Mutso teki yhteistyötä Kiinan sotilastiedustelun kanssa yhdessä meritutkijan Tarmo Koutsin kanssa., jonka Harjun lääninoikeus tuomitsi kolmeksi vuodeksi’ vankilaan maaliskuussa 2021. Oikeus myös takavarikoi 17,000 euroa Tallinnan teknillisen yliopiston tutkijalta rikoksen tuotona. Tämän vuoden maaliskuussa, Virun lääninoikeus myönsi Koutsin, Viron puolustusvoimien entisen komentajan kaima, vapautetaan ehdonalaiseen.