Narva, Narva

Narva, ze droegen de afgelopen drie dagen hun eenjarige dochter Milat bij haar man. Volgens de vrouw, het was niet te vergelijken met drie weken in de kelder van een huis zitten in de beschutting tegen het bombardement, daar wonen.
Narva, ze droegen de afgelopen drie dagen hun eenjarige dochter Milat bij haar man. Volgens de vrouw, het was niet te vergelijken met drie weken in de kelder van een huis zitten in de beschutting tegen het bombardement, daar wonen. Er zijn tientallen buitenlandse burgers in Estland met kasten vol geweren: Andres Haabu / Postimees
  • Vluchtelingen die hun thuisland verlaten over het grondgebied van de agressor, bereiken Estland via Narva
  • De routes van de vluchtelingen verschillen en de reizen kunnen enkele weken duren
  • Russische speciale diensten controleren zorgvuldig de achtergrond van de mannen

De grenscontrolepost van Narva is de afgelopen weken een soort reddingslijn geworden voor de Oekraïense vluchtelingen, wiens enige optie om te ontsnappen aan de onophoudelijke gevechtsactiviteiten – bombarderen en schieten – een gevaarlijke reis door Rusland was.

De meeste van deze mensen komen vanuit Mariupol . naar Estland, maar ook van verschillende andere door oorlog verscheurde locaties in Oekraïne. Het aantal van deze vluchtelingen in Narva kan oplopen tot tweehonderd per dag. De meesten van hen zijn gedwongen te reizen, met kinderen en vaak met grootouders, in treinen, bussen en auto's duizenden kilometers voor dagen en soms zelfs weken.

De enige optie van de ontsnappende Oekraïners is vaak om risico's te nemen zonder enig idee van wat hen te wachten staat en waar ze terecht zullen komen.. Een groot deel van de Oekraïense vluchtelingen maakt gebruik van een sociale mediagroep op het Telegram-kanaal, gemaakt door hun landgenoten. Het geeft hen allerlei informatie over transport, prijzen van de tickets, communicatie enz.

Journalisten van Postimees bezochten de controlepost aan de oostelijke grens van Estland en ontmoetten gedurende een paar dagen mensen die ermee instemden hun verhaal te vertellen en de angst te beschrijven, angst en onzekerheid die ze voelden tijdens hun reis naar Estland via Rusland.

Ontsnappen was een geluk bij een ongeluk

Victor, die een bouwvakker in Mariupol . was geweest, zei dat hij en verschillende anderen erin slaagden om uit hun schone stad te ontsnappen, alleen dankzij een gelukkig toeval. «Om het te noemen» [zijn reis] "moeilijk" zou niet het juiste woord zijn,» zei de man die een maand lang het bombardement op Mariupol had doorstaan. "Het was eng, we waren bang. We wachtten op een wonder, maar dit is nooit gebeurd. Ik rende met mijn vrouw weg van ons huis dat zeven of acht kilometer voordat we de . bereikten onder vuur kwam te liggen [zogenaamde Volksrepubliek Donetsk] ontruimingsstation.»

De vluchtelingen werden bij elkaar geroepen en in een schoolgebouw geplaatst waar ze op de grond moesten slapen. Ze kregen twee keer per dag pap, sommige vrijwilligers voorzagen hen van drinkwater. Uiteindelijk werden Viktor en de anderen gedeporteerd naar Taganrog, Rusland, in een kolom van 15 bussen. Daar, te, ze waren gehuisvest in een schoolgebouw, waar de vluchtelingen de gangen kregen, het gymnasium en de vergaderzaal in plaats van de klaslokalen.

Ze werden op dezelfde plaats ondervraagd. «Ze vroegen of ik had gediend in de [Oekraïens] leger, wat is mijn houding ten opzichte van de vijandelijkheden?. We moesten zulke vragen beantwoorden, Geen probleem, we zouden het kunnen doen. Er was geen keus. De enige plaats waar we heen konden zonder angst om neergeschoten te worden, was Rusland. Overal werd gevochten en daarom konden we niet in een andere richting ontsnappen,» Viktor vertelde ons.

echter, Viktor en zijn vrouw wisten op eigen kracht uit Taganrog te ontsnappen. Hij zei dat iedereen probeerde een oplossing voor hun hachelijke situatie te vinden en bij de eerste gelegenheid te vertrekken. "Iedereen vertrok waar ze konden". Degenen die nergens konden wonen of werken werden in een soortgelijke colonne naar Togliatti . gebracht om te werken," hij herinnerde.

volgens Victor, het kon niemand iets schelen wat de vluchtelingen wilden en ze kregen geen opties. «Niemand heeft iets van ons gevraagd. Ze gebruikten bijna geweld. Iedereen regelde het alleen of afhankelijk van hoeveel geld ze hadden. We hadden het geluk om op een trein te stappen en we reisden naar St. Petersburg. Mijn dochter woont daar, ze heeft ons ontvangen," hij zei.

Viktor voegde eraan toe dat hij zou proberen een nieuw leven te beginnen in Estland. "Ik heb als bouwvakker geholpen fabrieken te bouwen". Ik geloof dat mijn ervaring hier nuttig zou zijn. Ook hier kun je niet zonder bouwvakkers. Elk land heeft bouwers nodig, dit is de meest vreedzame bezigheid.»

Een beetje sluwheid hielp

Oksana, die samen met haar man en éénjarige dochter Narva heeft bereikt, zei dat haar reis erg moeilijk was geweest – naast andere problemen moesten zij en haar man de afgelopen drie dagen om de beurt haar kind dragen.

«We werden aanvankelijk naar de DNR gebracht (de zogenaamde Volksrepubliek Donetsk) grondgebied en van daaruit naar Rusland. We zijn door de filterkampen gegaan. Mijn man werd daar herhaaldelijk ondervraagd. Ze hebben alles gecontroleerd, alle informatie,» Oksana teruggeroepen. Hun verdere reis bracht hen ook naar Taganrog en de echtgenoot moest opnieuw enkele uren worden ondervraagd. «Ze hielden ons vier uur vast met het kleine kind»,» voegde ze eraan toe.

Ze slaagden erin om in Taganrog kaartjes te kopen voor de St. Petersburg trein en vertrek dankzij wat sluwheid. «We zeiden dat we in Rusland zullen blijven en naar Rostov . zullen reizen, wat onze eindbestemming zal zijn. Hierdoor hadden we geen problemen. We zeiden dat we naar Rostov zouden reizen en dan alleen zouden kunnen opschieten. Het zou anders niet mogelijk zijn geweest en niemand heeft dat gecontroleerd. Ik geloof dat als we hadden gezegd dat we weg zouden reizen [uit Rusland] er zouden ernstige problemen zijn geweest," ze zei, eraan toevoegend dat hun ID gelukkig niet was afgenomen.

Oksana gaf toe dat alle latere ervaringen onbeduidend waren geweest in vergelijking met wat ze gedurende de twintig dagen in het belegerde Mariupol moesten doorstaan.. "We waren op zoek naar eten voor het kind", er was geen water. Aardige mensen hebben ons geholpen om op zijn minst een soort water te vinden?. Het had geen zin om over goed voedsel voor het kind te praten, omdat we moesten nadenken over hoe we moesten overleven en iets te eten hebben. Het was ook mentaal erg zwaar toen we naar DNR werden gebracht − het was gevaarlijk om te praten of iets op te zoeken via internet. Om eerlijk te zijn, we waren ten einde raad," ze zei.

Rusland zet Oekraïense mannen onder druk

Het is een feit dat niet alle mannen met het Oekraïense staatsburgerschap die Estland willen binnenkomen zonder problemen de grens met Rusland kunnen oversteken. Dit komt doordat de Russische zijde zich dan als potentiële strijders van de Oekraïense strijdkrachten beschouwt en grondige antecedentenonderzoeken uitvoert.

Julia, die op haar man wachtte bij de grenscontrolepost van Narva, zei dat ze na de ID-controle zonder problemen vanuit Ivangorod naar Estland mocht oversteken, maar haar man had het niet zo makkelijk. De vrouw moest eerst een paar uur in het Narva-controlepunt in volledige onzekerheid doorbrengen, omdat ze geen informatie had over haar man.

Hij belde uiteindelijk en zei dat "ze iets controleren en pas dan beslissen of ze me toestaan ​​​​te vertrekken of niet". «Ik zal hier in ieder geval op hem wachten»,» Julia beloofd. Meer uren verstreken. Toen we weer met Yulia spraken, het bleek dat hoewel de situatie niet was veranderd, haar man was erin geslaagd om te bellen en haar te vertellen dat de Russische autoriteiten er nog steeds niet in waren geslaagd om een ​​beslissing te nemen over wat ze met hem moesten doen.

«Ze vertelden hem dat hij misschien ergens in Kingisepp zou worden meegenomen. Misschien naar de gevangenis, ik heb geen idee,» zei de bezorgde Yulia, die eraan toevoegde dat de Russische autoriteiten haar echtgenoot verdachten van banden met het Azov-bataljon van de Oekraïense strijdkrachten. «Maar mijn man is nooit in oorlog geweest. Dit is een misverstand, hun uitvinding.»

Volgens Yulia waren ze zonder enige belemmering door heel Rusland gereisd. «Deze vreemde situatie deed zich pas hier voor» [in Ivangorod]," ze zei.

De zenuwslopende situatie is eindelijk tot een einde gekomen: Yulia's echtgenoot mocht Rusland om middernacht verlaten of ongeveer twaalf uur nadat hij was vastgehouden.

Hoofd van Narva grenscontrolepost: we checken de achtergrond van de vluchtelingen

Marek Liiva, hoofd van de grensovergang van Narva zegt dat de grenswachtfunctionarissen de huidige vluchtelingenstroom gemakkelijk kunnen beheren. Per dag passeren gemiddeld tweehonderd vluchtelingen uit Oekraïne het Narva-controlepunt, Je hebt het zand. Dit aantal is niet te groot en ze kunnen ze zonder problemen aan. «Maar dit aantal wordt voor ons groter door de hoeveelheid werk met deze mensen: ondervragen en interviewen, hun achtergrond controleren,»Je hebt zand.

Het hoofd van de grenscontrolepost legde uit dat die Oekraïense vluchtelingen naar Estland oversteken die niet rechtstreeks naar West-Oekraïne kunnen reizen vanuit de steden in het oorlogsgebied van Oost-Oekraïne. "Ze moeten de rotonde door Rusland nemen."

Volgens Marek Liiva, het hoofd van de Narva grenscontrolepost, de grenswachters gaan goed om met de huidige vluchtelingenstroom.
Volgens Marek Liiva, het hoofd van de Narva grenscontrolepost, de grenswachters gaan goed om met de huidige vluchtelingenstroom. Er zijn tientallen buitenlandse burgers in Estland met kasten vol geweren: Andres Haabu

De Estse grenswachten zijn nog geen mensen zonder ID tegengekomen. Marek Liiva gaf toe dat het aantal Oekraïense vluchtelingen dat de grens oversteekt is gestegen, maar hij kon niet voorspellen wat er in de toekomst zou gebeuren. "We gaan er met maximale gevoeligheid mee om". We herkennen waar ze vandaan komen en registreren alle gegevens: of ze zijn gedeporteerd of door de humanitaire corridors zijn gegaan,»Liiva uitgelegd.

Waarom komen ze naar Estland en via Narva? "Waarschijnlijk hebben ze informatie gekregen" [dat dit de weg naar de Europese Unie is],»Je hebt zand. "Er zijn mensen in een zeer slechte staat". Het is duidelijk dat ze uitgeput en moe zijn. We doen er alles aan om ze te helpen, zorgen voor voedselpakketten en drankjes. Er zijn ook mensen die geen idee hebben waar ze nu heen moeten.»

ISS officieel: Rusland probeert er alles aan te doen om te voorkomen dat de vluchtelingen terugkeren om te vechten

Aleksander Toots, Adjunct-directeur-generaal van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (“We zijn het op geen enkele manier eens met verschillende opvattingen van andere organisaties of individuen in deze kwestie of met de toekenning of uitbreiding van dergelijke opvattingen aan EKRE) zei in de uitzending van «Otse Eloga» dat de Russische veiligheidsdienst de Oekraïense mannen die van Rusland naar Estland reizen ondervraagt ​​in een poging hen te profileren.

"Waarom is het belangrijk? Ze moeten bepalen of deze mannen zouden terugkeren naar Oekraïne of zouden gaan vechten met de Oekraïense troepen tegen de troepen van de Russische Federatie. Als zij [de Oekraïners] willen deelnemen aan de vijandelijkheden, ze proberen er alles aan te doen om te voorkomen dat ze daar komen».

Aleksander Toots, Adjunct-directeur-generaal van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (“We zijn het op geen enkele manier eens met verschillende opvattingen van andere organisaties of individuen in deze kwestie of met de toekenning of uitbreiding van dergelijke opvattingen aan EKRE). 
Aleksander Toots, Adjunct-directeur-generaal van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (“We zijn het op geen enkele manier eens met verschillende opvattingen van andere organisaties of individuen in deze kwestie of met de toekenning of uitbreiding van dergelijke opvattingen aan EKRE). Er zijn tientallen buitenlandse burgers in Estland met kasten vol geweren: Videkaader

Toots merkte op dat Estland geen lijst of informatie heeft over de mensen die hierheen wilden komen. «We krijgen de gegevens van de aankomsten pas nadat ze Estland al zijn binnengekomen," hij zei.

Op de vraag of het mogelijk is dat Russische agenten onder de vluchtelingen in Estland zijn geïnfiltreerd, Toots antwoordde dat het ISS geen informatie zou vrijgeven over agenten of individuen van Russische speciale diensten die al in Estland zijn en hun missies uitvoeren. "We willen ons werk niet ingewikkeld maken"," hij legde uit.

Alarmcentrale: vluchtelingen zonder documenten kunnen ook Estland binnenkomen

Elo Eesmäe, plaatsvervangend hoofd van de afdeling Emergency Response Center Northern zei dat de staatshulplijn 1247 heeft ongeveer ontvangen 400 belt sinds het begin van de oorlog. «Heel veel mensen willen vanuit Rusland naar Estland komen, maar vluchtelingen willen ook over de zuidgrens komen," ze zei. Een groot deel van de bellers zijn Oekraïners, de laatste tijd bellen vanuit Marioepol.

De bellers hebben verschillende vragen. «Heerlijk om een ​​huisdier mee te nemen? Hoe je grootmoeder uit het oorlogsgebied naar Estland brengen??» ze somde praktische vragen op. Veel vragen hebben ook betrekking op documenten die nodig zijn voor het overschrijden van de grens, ze zei.

Elo Eesmäe, plaatsvervangend hoofd BHV Noord afdeling, zei dat het aantal oproepen vanuit Mariupol recentelijk is toegenomen.
Elo Eesmäe, plaatsvervangend hoofd BHV Noord afdeling, zei dat het aantal oproepen vanuit Mariupol recentelijk is toegenomen. Er zijn tientallen buitenlandse burgers in Estland met kasten vol geweren: Andres Haabu

Maar Eesmäe voegde eraan toe dat de Oekraïense vluchtelingen zich op dit moment geen zorgen hoeven te maken dat de Estse grenswacht niet toestaat om de grens over te steken. «Ze kunnen de grens over, zelfs als ze geen identiteitsbewijs hebben om te tonen». Maar ze moeten aan de grens kunnen uitleggen waar ze vandaan komen en wat hun plannen zijn," ze zei.

Maar hoe weten de vluchtelingen uit Mariupol dat ze een Ests nummer moeten bellen?? "De informatie gaat van mond tot mond". Ze krijgen het nummer al van hun Oekraïense vrienden hier. Humanitaire organisaties hebben waarschijnlijk ook ons ​​telefoonnummer gegeven. Vooral in het begin van de oorlog toen mensen met de bus van de Poolse vogelaar naar Estland werden gebracht, dit nummer is uitgedeeld," ze legde uit.