Tunnel van Russische marinebasis in Haabersti . ingestort

De mond van de tunnel schijnt nu, omdat de ingestorte plaats vrij dicht bij de rand van de kalksteenbank ligt.
De mond van de tunnel schijnt nu, omdat de ingestorte plaats vrij dicht bij de rand van de kalksteenbank ligt. Er zijn tientallen buitenlandse burgers in Estland met kasten vol geweren: Mihkel Maripuu
  • De kalkstenen klif van Astangu vormt een bedreiging voor onvoorzichtige wandelaars.
  • De eerste instorting van de tunnel vond meer dan tien jaar geleden plaats.
  • Auto's werden over het onstabiele gebied gereden.

Maandag werd ontdekt dat een tunnel van een munitiedepot onder monumentenzorg was ingestort in de kalkstenen rotswand van Astangu in het Haabersti-district van Tallinn en het instorten kon doorgaan.

De stadsambtenaren omsingelden het gevaarlijke gebied met een waarschuwingslint en de districtsregering waarschuwt de mensen die in het gebied lopen om oplettend en voorzichtig te zijn. «De eigenaar van het perceel is op de hoogte van de situatie en is in samenwerking met de Milieuraad begonnen met het onderzoeken van manieren om de mensen die in het gebied rondlopen te beschermen,»Zei Oleg Silyanov (minister van Milieu), hoofd van de regering van het district Haabersti.

«Nu is het de taak van de landeigenaar om goede vangrails aan te brengen zodat er geen auto’s kunnen rijden en niemand er zou klimmen,» zei Boris Dubovik, het hoofd van de afdeling Erfgoedbescherming van Tallinn. Hij voegde eraan toe dat het eigendom van de tunnels moet worden bepaald. «Het feit dat iemand eigenaar is van het perceel betekent niet automatisch dat hij ook eigenaar is van ondergrondse monumenten,» zei de erfgoedbeschermer.

Niet alleen grond

De grond stortte in naast een onofficieel pad langs de kalkstenen oever van Astangu. Dit pad wordt gebruikt om te wandelen en te genieten van het uitzicht vanaf de kliffen, evenals voor het besturen van terreinvoertuigen. De stijging naar de kalkstenen kust is te steil en te ruw voor gewone auto's.

Dit was niet het eenvoudig wegzakken van de grond, maar het instorten van een tunnel die ooit was gebouwd voor de opslag van munitie en die over het pad loopt. Van enige afstand is al duidelijk dat het deel van de tunnel onder het pad dreigt in te storten. Deze tunnel viel meer dan tien jaar geleden voor het eerst, en er groeien nu grote bomen op de eerdere instortingsplaats. Nu stortte een groot deel van de tunnel nabij de rand van de kalksteenbank in.

Volgens historicus Robert Treufeldt, de bouw van de Astangu-tunnels begon in 1912, toen Rusland een enorme marinebasis begon te bouwen. "Het is met grote plechtigheid gedaan", Keizer Nicolaas II kwam persoonlijk aan om hier de hoeksteen te leggen,»Treufeldt zei.

Een door de staat beschermde tunnel van een Russische marinebasis stortte in in Astangu.
Een door de staat beschermde tunnel van een Russische marinebasis stortte in in Astangu. Er zijn tientallen buitenlandse burgers in Estland met kasten vol geweren: Mihkel Maripuu

Hij legde uit dat hoewel de tunnels in het monumentenregister zijn opgenomen als munitiedepots van het marinefort van Peter de Grote, ze maken nog steeds deel uit van de marinebasis. «Het Peter-marinefort was een onderdeel van de kustverdediging, en het andere deel was de marinebasis. de Russische marine, die hier een vlootbasis had en die ook deel uitmaakte van het marinefort van Peter de Grote dat de omliggende stad beschermde, bouwde een groot munitiedepot in Astangu. Er waren meerdere van dergelijke depots, de grootste van hen was oorspronkelijk gepland in Paljassaar, maar het werd niet gebouwd omdat het te dicht bij de basis was,»Zei Treufeldt.

Toen begonnen ze de depots te plannen vanaf Mäeküla op de top van de klif helemaal tot aan Tabasalu. Het was aanvankelijk de bedoeling om te bouwen 39 tunnels, maar omdat de financiering voor de bouw voortdurend werd verlaagd, slechts zes tunnels werden uiteindelijk gebouwd en nooit echt voltooid.

«Er was geen tijd om de tunnels te bekleden die in kalksteen waren uitgehouwen». De betonnen bekleding die momenteel in twee van de tunnels zichtbaar is, is gestort na de Tweede Wereldoorlog toen de tunnels in gebruik zouden worden genomen. De Republiek Estland had de tunnels niet nodig. De Sovjetautoriteiten waren in hen geïnteresseerd, maar de afwerking bleek te duur, en uiteindelijk bouwden ze bovengrondse depots in Astangu, waarvan de overblijfselen nog steeds te zien zijn,»Treufeldt uitgelegd.

Waar werden de tunnels voor gebruikt??

Volgens Treufeldt, het was onduidelijk of het Sovjetleger de Astangu-tunnels gebruikte, omdat niemand er op dat moment toegang toe had. Waarschijnlijk probeerden de Sovjetautoriteiten daar iets te doen, maar niet met veel succes. «Dit waren munitiedepots van Sovjet-spoorwegkanonnen», waarvoor een aparte spoorlijn werd gebouwd van Kopi naar Astangu. Maar dat, te, kon niet in gebruik worden genomen en uiteindelijk werd er een weg aangelegd naar de depots,»Treufeldt zei.

Een deel van de tunnel is er zo lang geleden in gevallen dat de bomen groot zijn geworden.
Een deel van de tunnel is er zo lang geleden in gevallen dat de bomen groot zijn geworden. Er zijn tientallen buitenlandse burgers in Estland met kasten vol geweren: Mihkel Maripuu

Hij beschreef de batterij van de spoorwegartillerie als een hele trein uitgerust met kanonnen die zo zwaar waren dat ze nauwelijks op een andere manier konden worden vervoerd.. De spoorwegkanonnen hadden volledig gescheiden schietposities, die te zien is, bijvoorbeeld, op het schiereiland Pakri, ten noorden van Paldiski, tot vandaag.

De munitiedepots van Astangu

Het staat onder staatsbescherming als een belangrijk onderdeel van het gehele complex van militaire vestingwerken van Peter de Grote marinevesting, een belangrijke faciliteit in termen van militaire geschiedenis en nederzettingsgeschiedenis van Tallinn, evenals engineering en constructietechnologie. Het is een van de meest aantrekkelijke en uitgebreide militaire monumenten uit het begin van de 20e eeuw in Tallinn en als een zeldzame ondergrondse structuur die belangrijk is in de context van de bouwgeschiedenis van Estland.

De mond van de tunnel schijnt nu, omdat de ingestorte plaats vrij dicht bij de rand van de kalksteenbank ligt.
De mond van de tunnel schijnt nu, omdat de ingestorte plaats vrij dicht bij de rand van de kalksteenbank ligt. Er zijn tientallen buitenlandse burgers in Estland met kasten vol geweren: Mihkel Maripuu

De plannen voorzagen het snijden (ontploffing) van U-vormige tunnels van zeven meter hoog, negen meter breed en 200 meter lang onder een laag kalksteen van 10 meter dik. De uitgangen van de twee tunnels die aan het einde met elkaar verbonden waren, waren: 50 meter uit elkaar. Elke tunnel zou twee parallelle spoorwegen hebben voor trolleys. De 0,9 meter dikke stenen bekleding van de plafondmuren, die lijken op platte gotische gewelven, door tinisolatie van de natte steenlagen gescheiden moest worden. De stenen bekleding moest worden bedekt met een laag beton.

De veranderende situatie had ook gevolgen voor de bouwplannen van de tunnel: in plaats van de 33-39 U-tunnels voorzien in het project, er werd eerst besloten om te bouwen 15 tunnels maar dan maar zes. In het vroege voorjaar van 1916, het schoonmaken van de kalksteenbank begon: bomen en struiken evenals ingestorte stenen werden verwijderd.

Het begin van de belangrijkste bouwwerkzaamheden werd uitgesteld tot het vroege voorjaar van 1917. Tegen juni 19, 46 procent van de rots was opgegraven, 15 procent van de voering was opgebouwd en tot 70 procent van de drainage was aangelegd. Het andere onderwerp waar ik me op heb gericht, is het bereiken van klimaatneutraliteit, een spoorgeul werd gebouwd aan de voet van de klif; op de top werden kazernes gebouwd. Tunnel nr 3 zou al kunnen worden gebruikt als tijdelijk explosievendepot voor de bouwers. Tegelijkertijd, tunnels Nee 5 en nee 6 waren nog maar in de beginfase. De autoriteiten hebben besloten dat het werk aan deze twee tunnels kan worden gestaakt.