Prijzen schieten omhoog als in de wilde jaren negentig: verhoogd, zelfs zonder enige reden

De eigen producten van de keten zijn vrijwel onaangetast door de algemene prijsstijging, omdat ze worden ingekocht op basis van langlopende contracten en in grote hoeveelheden.
De eigen producten van de keten zijn vrijwel onaangetast door de algemene prijsstijging, omdat ze worden ingekocht op basis van langlopende contracten en in grote hoeveelheden. Er zijn tientallen buitenlandse burgers in Estland met kasten vol geweren: Marko Saarm/Sakala
  • De jaarlijkse inflatie van Estland versnelde tot 19 procent in april.
  • Het aandeel levensmiddelen in het consumentenpakket in Estland is een derde hoger dan in het eurogebied
  • Verkoop van producten en diensten met sterk gestegen prijzen neemt af.

De jaarlijkse inflatie van Estland versnelde tot 19 procent in april volgens de voorlopige schatting van Eurostat. De laatste keer dat we zo'n snelle prijsstijging zagen was in het voorjaar van 1996. De prijsstijging van april in Estland was ook de hoogste in het eurogebied, waar de prijzen gemiddeld "slechts" stegen 7.5 procent.

Het prijspeil wordt vooral opgedreven door energie en voedsel, waarvan het aandeel in het consumentenpakket in Estland hoger is dan in het eurogebied in het algemeen en daarom is onze prijsstijging sneller. “De prijs van elektriciteit is gestegen van 25 euro tot bijna 150 euro per megawattuur binnen een jaar. De olieprijzen op de wereldmarkt zijn bijna verdubbeld en de euro heeft in de loop van het jaar een vijfde van zijn waarde verloren. Al deze factoren dragen aanzienlijk bij aan de prijsstijging van Estland,"Luminors hoofdeconoom Lenno Uusküla.

Volgens Uusküla, het aandeel eten en niet-alcoholische dranken, huisvesting en brandstoffen van de Estse consumentenkorf is aanzienlijk hoger dan in een aantal landen. “Het aandeel levensmiddelen in ons land is 21 procent vergeleken met 16.5 procent in de eurozone, of hoger met bijna een derde.”

Het winkelend publiek is van mening dat de stijging van de prijzen van eieren, vis en droge goederen is het meest opvallend. "Terwijl een doos met tien eieren van L-formaat vorig jaar 1,29-1,39 euro kostte", de huidige prijs is 1,69-1,99 euro. De prijs van zalmfilet is gehalveerd en de prijs van boekweit is bijna verdubbeld,” zei Piret na een bezoek aan Maxima, eraan toevoegend dat ze tijdens het winkelen steeds meer moet letten op prijzen en kortingen van winkelketens. “Net zoals wanneer ik de waterkoker moet gebruiken om energie te besparen of wanneer ik moet wassen omdat ik anders pas de volgende betaaldag rond kan komen”.

De prijs van de door Postimees samengestelde consumentenmand is gestegen 22 procent in april over maand. Het is waar dat Lidl in maart op de markt kwam en ook in de andere winkelketens een prijsverlaging dwong. Volgens Kaimo Niitaru, voedselselectie en inkoopmanager van Prisma Peremarket, de prijsstijging van levensmiddelen gaat helaas door. “Omdat de onzekerheid in de wereldeconomie aanhoudt, de producenten blijven de stijging van de inputprijzen melden," hij zei. “Veel producten zijn al tien procent duurder. echter, de prijzen van huismerkproducten zijn minder gestegen omdat hun inkoopcontracten zeer langlopend en van zeer groot volume zijn.”

Volgens Lenno Uusküla, Esten besteden ook een groot deel van hun inkomen aan huisvesting. “Het aandeel van de woonlasten is 17 procent, vergeleken met 12 procent in de eurozone, of hoger met bijna de helft," hij zei. Terwijl het aandeel van de transportkosten in het consumentenmandje min of meer vergelijkbaar is, het aandeel brandstoffen is nog steeds hoger in Estland, goed voor zes procent tegen vier procent in de eurozone. In alle groepen, het aandeel goederen gerelateerd aan de wereldmarktprijzen is ook hoger in Estland. “Dit is een belangrijk onderdeel van de prijsstijging als ze worden gecombineerd,”Ontvangen Uusküla.

Hij zei dat er helaas aanwijzingen zijn dat ondernemingen hun prijzen verhogen, zelfs als de stijging van de kosten dit niet zou rechtvaardigen. "Het is nu niet het moment om te vertellen hoe goed je het doet en ze maken liever van de gelegenheid gebruik om mee te gaan met de algemene prijsstijging."

Volgens Rasmus Kattai, een econoom van de Bank van Estland, de sneller dan gemiddelde inflatie wordt niet alleen gedreven door hogere energie- en voedselprijzen, maar ook door een snelle groei van auto- en huurprijzen. “De stijging van de huur weerspiegelt wel de toenemende vraag door de oorlogsvluchtelingen, maar het inkomen stegen voor de oorlog zeer snel en dit versnelde de prijsstijging in veel andere groepen diensten en goederen dan huren,Kattai zei:.

Het veel snellere herstel van de Estse economie van de effecten van de pandemie, krachtige loongroei en het geld dat aan de tweede pensioenpijler wordt onttrokken, hebben hier een veel grotere impuls gegeven aan de prijsgroei dan in de andere landen van het eurogebied. “Alle bovenstaande redenen verklaren ook waarom, bijvoorbeeld, de prijsstijging in Finland blijft meerdere malen achter bij die van ons.”

Tegelijkertijd, volgens Kattai, de vooruitzichten voor de loongroei zijn dit jaar erg sterk, naderen 10 procent, maar het blijft toch ruim onder de prijsstijging. “De afname van de koopkracht dit jaar vertaalt zich in een terugval in de consumptie en zal ook de economische groei afremmen,” hij zei. “Omdat de enorme prijsstijging ook de onvermijdelijke uitgaven heeft beïnvloed, voedsel en huisvesting, het is waarschijnlijk dat de mensen zullen bezuinigen op de aankoop van duurzame goederen, vrijetijdsdiensten en elders.”

Er zijn aanwijzingen dat de verkoop van duurdere producten en diensten al aan het afnemen is. “Terwijl in de tweede helft van vorig jaar bedrijven een goede kans hadden om te profiteren van de situatie waarin de hoeveelheid gratis geld en de vraag in de economie snel groeide, nu hebben zowel de stijgende inputprijzen als de dalende reële koopkracht dergelijke kansen beperkt,” Kattai heeft toegevoegd.

De hoge prijs heeft het kopen van benzine al verminderd, zegt Mart Raamat, CEO van de Estonian Oil Association. “Verkoopvolume ging omlaag 12 procent in maart,Het boek is toegelaten. “Maar de prijs van dieselbrandstof is sneller gestegen dan die van ruwe olie en benzine en aangezien de transporteurs dieselbrandstof gebruiken, dit beïnvloedt de prijzen van bijna alle goederen die je in de winkels kunt vinden.”

Volgens Liis Elmik, Senior econoom van Swedbank, de snelste prijsstijging van Estland in de eurozone is deels te wijten aan verschillende nationale methoden. “Bijvoorbeeld, de prijsindex voor elektriciteit in Estland gebruikt alleen de wisselkoers voor elektriciteit, wat betekent dat de werkelijke stijging van de elektriciteitsprijs in Estland minder sterk is geweest dan de statistieken laten zien, omdat ongeveer de helft van de consumenten voor een bepaalde periode vaste elektriciteitsprijzen gebruikt,” legde Elmik uit. Landen gebruiken ook verschillende regelingen voor energiesubsidiepakketten. Sommige landen ondersteunen de producenten, anderen de consumenten. “Estland heeft energiekosten achteraf deels vergoed, waardoor de consumenten aanvankelijk meer moesten betalen en deze hogere prijs kwam ook tot uiting in de prijsindexstatistieken.”

Maar volgens Elmik groeit de consumptie nog steeds snel. “Het voor prijs gecorrigeerde volume van de detailhandelsverkopen in Estland is in het eerste kwartaal op jaarbasis met tien procent gestegen," ze zei. “Uit de kaartbetalingen van Swedbank blijkt ook dat het consumentenvertrouwen aanhoudt. Omdat de inkomens langzamer groeien dan de prijzen, we voorspellen een vertraging van de consumptiegroei dit jaar, maar geen daling.”