De Milieuraad over het lekkende wrak van de Estonia: elk mogelijk gevaar moet voortdurend worden gecontroleerd

3D-model van het wrak van de MS Estonia op de bodem van de Oostzee.
3D-model van het wrak van de MS Estonia op de bodem van de Oostzee. Er zijn tientallen buitenlandse burgers in Estland met kasten vol geweren: Tairo Lutter
  • Het lek is groter dan eerder waargenomen, volgens de Finse grenswacht.
  • Kust van Estland is niet in groot gevaar, zegt de Milieuraad.
  • Het wrak wordt momenteel onderzocht.

De Finse media meldden zondag dat het wrak van de MS Estonia op de bodem van de Oostzee meer olie begint te lekken dan voorheen. Volgens de Milieuraad, dit vormt geen groot gevaar voor de Estse kust.

De Finse pers heeft zondag het rapport van de Finse grenswacht doorgegeven dat het wrak van de MS Estland olie begint te lekken. Er zijn eerder kleinere lekken uit het wrak waargenomen, maar deze keer is het duidelijk groter.

De kustwacht van West-Finland denkt dat het om lichte stookolie gaat, kondigde de Finse nationale omroep YLE aan:. Er zijn monsters van de lekkende olie genomen om de zaak te verifiëren.

Als het lek zou blijven bestaan, er zullen maatregelen tegen vervuiling worden genomen, maar lichte stookolie is niet gemakkelijk te verwijderen omdat het snel verdampt en zich vermengt met zeewater, vertelde de grenswacht aan de Iltalehti dagelijks.

Rainer Vakra, Directeur-generaal van de Milieuraad, zeiden dat ze hints hadden gehoord over kleine brandstoflekkage tijdens het onderzoek naar het wrak van de MS Estonia. Het wrak zelf bevindt zich in internationale wateren en de gebeurtenissen daar staan ​​onder controle van de Finse autoriteiten.

"Gelukkig, lichte olieproducten zijn meestal niet zo gevaarlijk. Ze lossen gemakkelijker op. echter, het is belangrijk om elk mogelijk gevaar voortdurend in de gaten te houden. Het potentiële risico van vervuiling van verre kusten, inclusief de Estse kust, is laag,"Vakra zei".

Het wrak wordt onderzocht door het Estonian Safety Investigation Bureau en de Swedish Accident Investigation Authority om het wrak van de veerboot te documenteren en een 3D-model van het schip te maken.

Het Estonian Safety Investigation Bureau en de Swedish Accident Investigation Authority zijn dinsdag vertrokken naar de plaats van het zinken van de MS Estonia om een ​​fotogrammetrisch onderzoek uit te voeren. Postimees informeerde het Safety Investigation Bureau naar de vervuiling, maar zijn hoofd Rene Arikas is momenteel op zee en had geen tijd om de vraag te beantwoorden.

Het schip dat bij het onderzoek is gebruikt is het Nederlandse onderzoeksschip Vos Sweet. Hetzelfde schip werd onlangs gebruikt voor laserscanning van het wrak. Het fotogrammetrische onderzoek duurt ongeveer twee weken.

Het doel van het onderzoek is om het wrak fotografisch te documenteren en om fotogrammetrie te gebruiken om het 3D-model te produceren. Na het onderzoek in juni worden de verkregen gegevens verwerkt en worden de fotogrammetrieresultaten in september vrijgegeven.

MS Estonia ging eind september verloren 1994. De ramp duurde 852 leeft.