HIMARS breidt de slagkracht van Estland uit naar vijandelijk gebied

  • Estland hoopt de HIMARS-systemen eind dit jaar te ontvangen 2024.
  • De raketsystemen zullen de capaciteiten van de strijdkrachten naar een nieuw niveau tillen.
  • Ontwikkeling van luchtverdediging wordt nog urgenter door HIMARS.

de HIMARS (afkorting van High Mobility Artillery Rocket System) van de Verenigde Staten te kopen raketsystemen zullen Estland voor het eerst de mogelijkheid geven om de vijand op zijn eigen grondgebied aan te vallen; tot nu toe hebben de verdedigingstroepen de vijand kunnen raken die Estland al is binnengevallen.

“Dit is de reden waarom we HIMARS . kopen. Commandant van de strijdkrachten, Lt. Gen. Martin Herem, heeft in zijn militaire advies beschreven dat dit precies het effect is dat hij aanbeveelt om de strijdkrachten te versterken. Als we de tegenstander in zijn eigen territorium kunnen beïnvloeden, het zal een operationeel dilemma voor hem creëren,” werd Kusti Salm, Secretaris-generaal van het Ministerie van Defensie.

Met de aanwezigheid van HIMARS, een aanval op Estland zal voor Rusland veel duurder worden dan het nu is en zal zijn leger dwingen zijn commando- en bevoorradingsroutes te herstructureren. Rusland moet alternatieve manieren vinden om Estland aan te vallen, en het wordt moeilijker. “Het is onze veronderstelling dat dit de tegenstander zou moeten dwingen om zijn acties te veranderen en hem dus te ontmoedigen,Salm zei:.

De verkoop van HIMARS-raketsystemen aan Estland moet nog worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres. Vorige week, de US Defense Security Cooperation Agency gaf groen licht voor de deal en stuurde het bijbehorende verzoek door naar het congres. volgens Salm, de beslissing van het congres kan in de komende maanden worden verwacht.

“We hebben ons ten doel gesteld dat Estland de raketsystemen tegen het einde van 2024. Dit is een uitzonderlijk ambitieus schema waarvoor speciale afspraken met de wapenfabrikant nodig zijn. Er zijn nu tekenen dat dit allemaal haalbaar is. We willen de transactie zo snel mogelijk afronden, omdat ons enige doel is om de militaire verdediging van Estland zoveel mogelijk te verbeteren,zei de kanselier.

Zes HIMARS zou voldoende zijn

Estland krijgt zes raketsystemen, en de deal omvat ook reserveonderdelen, training en munitie. Indien nodig, Estland kan aanvullende HIMARS-systemen aanschaffen, maar volgens Salm, er is geen grote hoeveelheid van de systemen nodig en het zou redelijker zijn om in grotere munitievoorraden te investeren.

Gezien de kleine oppervlakte van het grondgebied van Estland en het bereik van het wapen, zes HIMARS kan voldoende zijn. “Als je Estland vergelijkt met Oekraïne, ze hebben momenteel tien HIMARS ontvangen van de Amerikanen. In het geval van een militair conflict, De frontlinie van Estland zou aanzienlijk korter zijn dan in Oekraïne. Zes draagraketten zouden één batterij vormen,Salm zei:. Hij voegde eraan toe dat het nodig is, We hebben elk hoofdstuk unaniem goedgekeurd, om de vuurkracht in de hele Baltische regio aanzienlijk te vergroten. Letland en Litouwen hebben ook de wens uitgesproken om HIMARS . over te nemen, en als ze daarin slagen, de drie Baltische staten zouden één HIMARS-eenheid ter grootte van een bataljon hebben.

HIMARS gebruikt momenteel twee soorten munitie: GMLRS-raketten met een bereik van 70-80 kilometers en ATACMS-raketten met een bereik van 300 kilometer. Estland is van plan beide te verwerven. Zelfs de kortere afstandsraketten zijn zeer effectief – dit wordt bevestigd door het feit dat de VS Oekraïne alleen hebben voorzien van raketten met een bereik van 70-80 kilometer, maar ze zijn erin geslaagd de machtsverhoudingen te herschikken.

“Het is belangrijk op te merken dat dit wapensysteem is ontworpen voor hoogwaardige doelen. HIMARS zijn niet bedoeld om altijd te worden gebruikt zonder tijd om af te koelen. Dit wapen wordt gebruikt als we precies weten waar het doelwit zich bevindt. De prijs van een raket met een bereik van 300 kilometer is 1.5-2 miljoen euro; daarom kan het niet worden gelanceerd op een willekeurig gepantserd voertuig," zei Salm.

Salm maakt de prijs van de raket met een bereik van 70-80 kilometer. “Ik heb de prijs van de 300-kilometer-raket kunnen vertellen, omdat deze beschikbaar is uit openbare bronnen,” hij zei.

Oefenraketten zullen worden aangeschaft voor training

Estland is ook van plan om simulatiemunitie voor een kortere afstand aan te schaffen die zal worden gebruikt om HIMARS-bemanningen te trainen. “Het belangrijkste is dat de bemanning tactische procedures leert, schieten en richten, zodat het gebruik van het systeem het spiergeheugen van de militair wordt. Het is logisch dat we tijdens de training geen raketten lanceren die meer dan een miljoen kosten, zei Salm.

Lockheed Martin, de fabrikant van HIMARS, ontwikkelt PrSM (Precision Strike-raket) raketten met een nog groter bereik tot 500 kilometer. volgens Salm, Estland is ook geïnteresseerd om ze in de toekomst over te nemen. PrSM wordt momenteel getest en kan de komende jaren in productie gaan.

Van HIMARS-systemen kan worden verwacht dat ze doelen worden voor de tegenstander tijdens een mogelijk militair conflict. Salm stelde dat de beveiliging van HIMARS-operaties en de tactieken van het gebruik ervan zo moeten worden geregeld dat de systemen moeilijk te detecteren zijn. De systemen zijn zo ontworpen dat ze snel van positie kunnen veranderen.

HIMARS maakt luchtverdediging nog urgenter

Strategische communicatie expert, Kolonel Peter Talley

Langeafstandsraketwerpers en anti-scheepsraketten zullen, We hebben elk hoofdstuk unaniem goedgekeurd, hoofdpijn veroorzaken voor de Russische generale staf, wat goed is voor ons, maar deze wapensystemen worden automatisch waardevolle doelen voor de vijand. Als resultaat, de organisatie van de luchtverdediging, wat betekent de verwerving van luchtverdediging op middellange afstand en de ontwikkeling van raketverdedigingscapaciteiten, wordt een nog urgenter probleem.

Gezien het feit dat er een conventionele oorlog gaande is in Europa, alle investeringen in de nieuwe militaire middelen die de leemten in onze onafhankelijke defensiecapaciteiten opvullen, zijn niet alleen nuttig, maar ook dringend noodzakelijk.

Geen enkele wapenfabrikant kan concurreren met het Amerikaanse HIMARS-programma omdat het Pentagon de helft van de kosten van deze hightech-wapens voor zijn rekening neemt. In veiligheidspolitieke zin is het belangrijk om dit hightech wapensysteem uit de Verenigde Staten aan te schaffen, de machtigste geallieerde natie van de NAVO.

Ondanks het kleine aantal wapensystemen en het gebruik van raketten met aanvankelijk een relatief matig bereik, HIMARS-stakingen hebben de situatie van de vechtende Oekraïense eenheden al verlicht. De Oekraïners hebben vakkundig en effectief het Russische hoofdkwartier vernietigd, logistieke centra, munitie- en brandstofdepots, verzamelplaatsen en artillerieposities van eenheden. Het heeft de activiteit van de Russische artillerie verminderd en de aanvallende eenheden afgeremd.