Kollektivtrafikchefer i Tallinn fick sparken under natten

Deniss Boroditch (vänster), chefen för TLT som missbrukade sitt förtroende, Kalle Klandorf, ordföranden i TLT-rådet, som skrivit på ett anställningsavtal med honom, och Mihhail Kõlvart, borgmästaren.
Deniss Boroditch (vänster), chefen för TLT som missbrukade sitt förtroende, Kalle Klandorf, ordföranden i TLT-rådet, som skrivit på ett anställningsavtal med honom, och Mihhail Kõlvart, borgmästaren. Demonstration till stöd för Ukraina på Frihetstorget: Eero Vabamägi
  • Ingen lag bröts men förtroendet förlorades.
  • Borodich anser att investeringar i människor är normala.
  • Isamaa rekommenderar valberedningen.

Förvaltningsrådet för Tallinna Linnatranspordi AS (Tallinns kollektivtrafikföretag – TLT) sade upp anställningen för Deniss Borodich, styrelsens ordförande, och Otto Popel, ledamot av styrelsen, på grund av förlorat förtroende.

Anledningen till uppsägningen var den höga utbildningen, resor och andra utgifter för båda männen, som Eesti Ekspress skrev om. Företaget bekostade deras studier vid utländska universitet, vilket i Borodichs fall uppgick till ca 35,000 euro under två år, betalade relaterade rese- och logikostnader, och gav även en generös dagtraktamente.

I kontrakten mellan styrelseledamöterna med både Borodich och Popel föreskrevs betalning av utbildningskostnader, men satte inget tak för kostnaderna, så att allt var rättsligt korrekt.

Arbetsgivaren ska inte betala för forskarstudier

«Ett anställningsavtal kan innehålla olika förmåner, inklusive ersättning för utbildning. Detta är normal praxis. Men vad som inte är normal praxis och som förordningen tyvärr inte var tillräckligt detaljerad om är att möjligheten att ersätta utbildning används för att bekosta forskarutbildning. Det är faktiskt möjligt enligt lagen, men jag tror att det kan användas i ett privat företag. Men i offentlig sektor, i detta fall staden Tallinn, det finns begränsningar att denna ersättning kan uppgå till en månadslön,»Borgmästare i Tallinn Mihhail Kõlvart.

Han tillade att det i det här fallet är en fråga om förtroende och att TLT-chefer har tappat förtroendet på grund av alltför höga utbildningskostnader och deras kontrakt kommer därför att sägas upp. Vid middagstid igår, bolagets förvaltningsråd hade redan fattat beslut om detta.

Borodich fann att han inte hade brutit mot någon regel och att företaget hade tjänat många gånger på pengarna som spenderades på hans utbildning. "Ja, Jag agerade rätt. Ångrar jag att jag tog ett sådant beslut för att förbättra mig själv? Ingen ånger, tvärtom, det var ett mycket korrekt beslut, vilket också var fördelaktigt för företaget,»Borodich berättade för Kuku Radio.

Isamaa efterlyser en valberedning

«Jag tror att avancerad utbildning spelar en stor roll i alla moderna företag. Folk investerar, och det har vi gjort på olika nivåer i TLT. Enligt min åsikt, denna investering återspeglas också i företagets utveckling. För att vara helt ärlig, om vi tittar på hur TLT har förändrats från ett tidigare århundrades företag till ett helt modernt företag på tre och ett halvt år, då tror jag att detta är styrelsens arbete,» konstaterade han.

Oppositionsfraktionen Isamaa hade för avsikt att till kommunfullmäktige lägga fram ett lagförslag som instruerar stadsstyrelsen att bilda en nomineringskommitté, som skulle välja ut kandidater bland experter till Tallinnbolagens förvaltningsråd och lägga fram förslag om ersättning till förvaltnings- och styrelseledamöter.

Fördelaktiga avhopp

«Sådan korruption i administrationen av stadsstyrelsen är ett ganska endemiskt fenomen. Borodich fick denna plats i utbyte mot att han hoppade av från reformpartiet och stödde Tallinns kommunfullmäktiges styrande parti. Nu fick vi reda på vad hans riktiga lön var,»Sa Urmas Reinsalu, ledaren för Isamaa-fraktionen i rådet. Enligt politikern, det är också en fråga om avtalets andra part, som säkrade sin makt genom att ersätta Borodich. "Enligt min åsikt, Kalle Klandorf, som skrev på Borodichs anställningsavtal, är minst lika ansvarig här. Jag hoppas att rådets revisionsutskott kommer att bringa klarhet, höra de inblandade och nå en position," han lade till.

Kristen Michal, ordförande för Reformpartiets fraktion i kommunfullmäktige, fann att urvalsprocessen inom citattecken som gjorde Borodich till VD för TLT ägde rum i 2018 i enlighet med Centerpartiets bästa rekryteringstraditioner.

"Precis som blommor och fjärilar möts på magiskt sätt i naturen, Deniss träffade Kalle Klandorf och andra beslutsfattare. Deras händer möttes och sedan tog Deniss med sig rösten från ett oppositionspartis rådsmedlem, dvs. den röst som behövs för att säkra Centerpartiets majoritet, de hittade varandra,» skrev Michal i sociala medier.

Han hänvisade till det faktum att Borodich, dåvarande medlem av reformpartiet, valdes in i kommunfullmäktige vid förra kommunalvalet. En gång blev han chef för TLT, han lämnade reformpartiet och oppositionen beslutade redan då att det styrande centerpartiet genom hans utnämning säkrade sin knappa majoritet i kommunfullmäktige.