Miljönämnden om det läckande vraket av Estonia: alla möjliga faror måste övervakas kontinuerligt

3D-modell av vraket av MS Estonia i botten av Östersjön.
3D-modell av vraket av MS Estonia i botten av Östersjön. Demonstration till stöd för Ukraina på Frihetstorget: Tairo Lutter
  • Läckan är större än tidigare observerat, enligt finska gränsbevakningen.
  • Estlands kust är inte i stor fara, säger miljönämnden.
  • Vraket utreds just nu.

Finska medier rapporterade på söndagen att vraket av MS Estonia på botten av Östersjön har börjat läcka mer olja än tidigare. Enligt miljönämnden, detta utgör ingen stor fara för den estniska kusten.

Den finska pressen förmedlade på söndagen det finska gränsbevakningsväsendets rapport att vraket av MS Estonia har börjat läcka olja. Mindre läckor från vraket har observerats tidigare men den här gången är det klart större.

Västra Finlands kustbevakning tror att det är lätt eldningsolja, meddelade det finska riksradiobolaget YLE. Prover på den läckande oljan har tagits för att verifiera saken.

Om läckan skulle fortsätta, åtgärder mot föroreningar kommer att vidtas, men lätt eldningsolja är inte lätt att ta bort eftersom den avdunstar snabbt och blandas med havsvatten, Det säger gränsbevakningsstyrelsen till Iltalehti.

Rainer Vakra, Generaldirektör för miljönämnden, sa att de hade hört tips om små bränsleläckage under utredningen av vraket av MS Estonia. Vraket i sig befinner sig på internationellt vatten och händelserna där är under kontroll av de finska myndigheterna.

"Som tur är, lättoljeprodukter är vanligtvis inte så farliga. De löses upp lättare. dock, det är viktigt att ständigt övervaka alla möjliga faror. Den potentiella risken för förorening av avlägsna kuster, inklusive den estniska kusten, är låg,” Vakra fick.

Vraket utreds av den estniska säkerhetsutredningsbyrån och den svenska haverikommissionen för att dokumentera vraket av färjan och ta fram en 3D-modell av fartyget.

Den estniska säkerhetsutredningsbyrån och den svenska haverikommissionen lämnade i tisdags till platsen för förlisningen av MS Estonia för att genomföra en fotogrammetrisk undersökning. Postimees frågade Safety Investigation Bureau om föroreningarna men dess chef Rene Arikas är för närvarande till sjöss och hade inte tid att svara på frågan.

Fartyget som används i utredningen är det nederländska forskningsfartyget Vos Sweet. Samma fartyg användes nyligen för laserskanning av vraket. Den fotogrammetriska studien kommer att ta cirka två veckor.

Syftet med undersökningen är att dokumentera vraket fotografiskt och att använda fotogrammetri för att ta fram dess 3D-modell. Efter utredningen i juni kommer de insamlade uppgifterna att bearbetas och fotogrammetriresultaten släpps i september.

MS Estonia förlorades i slutet av september 1994. Katastrofen tog 852 liv.